AMAZONAS
30 ÅRS EVENTYR BLANDT OPRINDELIGE FOLK OG KOLONISTER
Jeg har gennem 35 år rejst i store dele af Amazonas og fortæller i dette foredrag om
Hvert år brænder enorme områder af Amazonas for at give plads til kvægdrift og sojamarker. Guldgravere forurener med kviksølv og veje skærer et stadigt tættere net gennem junglen. Samtidig lever der stadig oprindelige folk – indianere – uden kontakt med den moderne verden. Andre oprindelige folk i Amazonas er ved at blive en del af vores moderne verden, men kæmper samtidig for at bevare en kollektiv ret til det område, som de har beboet i årtusinder.
Intet sted på jorden, lever og gror så mange forskellige arter fugle, dyr og planter som i Amazonas.
Gennem århundreder har eventyrere været draget mod Amazonas. Selv har jeg har rejst i Amazonas mange gange siden 1987. Senest i 2020 til Peru hvor jeg er gået ind i et naturbevarelsesprojekt.
Levende ord, billeder og sjældent etnografika
I foredraget tager jeg publikum med til både det oprindelige, det moderne og det ødelagte Amazonas.
Med til foredraget har jeg en yderst sjælden pil på næsten to meter og et lændeklæde til en kvinde i et folk, der stadig lever isoleret dybt i regnskoven i Peru
Fra en kvinde hos yanomamifolket i Venezuela medbringer jeg en hængekøje af græs.
Mellem de stemningsbilleder af drømmeagtig smukhed, som Hans Erik Rasmussen tager én med igennem, niver man sig i armen og fornemmer, at rejser ikke blot var en drøm … Og sammen med eventyrstykkerne og fotografierne glider passende portioner af konkret viden.
Journalist På Fyns Amts Avis
I kanoer gennem Amazonas
I Bolivia sejlede jeg i en udhulet træstamme sejlet en måned på en jungleflod, og overnattede undervejs i landsbyer og på flodbredden.
Hos yanomamierne i Venezuela brugte vi også en kano med motor for at komme op da floderne. Her skulle vi passere strømfald, hvor vi måtte trække den tunge kano over land. Temperaturen var tæt på de 40 grader og myg sværmede omkring os.
I Peru bruger jeg også en stor kano med motor, når vi skal op til den landsby, som vi samarbejder med.
Hos yanomamierne
I Venezuela boede jeg to måneder hos yanomamifolket, der er det største oprindelige folk i Amazonas. Jeg opsøgte dem for at skrive en bog om indfødte folk.
Det var en meget unik oplevelse at bo i en landsby, hvor beboerne kun otte år tidligere havde fået kontakt med vores verden.
Jeg fortæller også om:
At være tæt på ukontaktede indianere · Gummibaronen Fitzgerald · Illegale guldgravere og dødeligt kviksølv · To måneder hos yanomamierne · I kano gennem junglen · Mit arbejde for naturbevarelse i Perus jungle · Junglen brændes for at skaffe soja til danske svinefarme
Illegale guldgravere
Et stort problem flere steder i Amazonas er guldgravere, der ud over at ødelægge junglen, også forurener med kviksølv.
Afbrænding til sojamarker
Hvert år brændes enorme arealer for at give plads til sojamarker. Soja fra ødelagt regnskovsjord bruges som foder til den danske svineproduktion.
Samarbejde med oprindelige folk
I Amazonas i Peru samarbejder jeg i en landsby med et oprindeligt folk. Jeg hjælper dem med at skaffe alternativ indtægt til illegal tømmerhugst. Planen er, at landsbyen skal modtage turister, der ønsker at opleve en landsby langt inde i junglen. De lokale beboere vil tage de besøgende med på ture i junglen.