DANSKE I ARGENTINA
DANSKHED OG INTEGRATION GENNEM FEM GENERATIONER
Jeg boede tre år i Argentina, var argentinsk gift, overvejede selv at indvandre og kommer tilbage hvert år.
Mellem 1864 og 1. Verdenskrig udvandrede cirka 15.000 danskere til Argentina. Nogle vendte tilbage, men de fleste bosatte sig på pampaen. Her etablerede de klubber, skoler og kirker for at bevare danskheden i det fremmede.
Danskerne i Argentina forsøgte længst muligt at fastholde deres ‘danskhed’, de giftede sig med hinanden, deres børn talte kun dansk indtil de startede i (spansktalende) skole, de holdt fast i deres medførte traditioner og religiøse overbevisninger. Ad åre blev det dog anderledes, og i dag er danskerne i Argentina en integreret del af det Argentinske samfund.
Danske indvandrere i Argentina
I foredraget fortæller jeg hele den danske indvandrerhistorie. Fra Hans Fugl i 1844 som den første dansker bosatte sig på pampaen i 1844 til 2020, hvor jeg senest besøgte den danske kirke i Buenos Aires. Jeg tager også tilhørerne med ud på en rejsen til fjerne egne af Argentina, hvor eventyrlystne danskere slog sig ned. Det sydligste Patagonien og junglen på grænsen til Brasilien.
Tilhørerne ser og hører, hvordan dansk-argentinerne både er integrerede og har en bevidsthed om det Danmark, som deres forfædre forlod.
Du var levende, engageret og sprudlende, og selve foredraget og indhold var særdeles spændende. Flere af vores bekendte var også til stede og alle var ovenud tilfredse.
Tilhører i Hjørring
Sammenhold i kolonien
Danskerne kom til en kultur der var fremmed for dem. Sproget var spansk og religionen katolsk. Derfor besatte nyankomne sig, hvor der i forvejen boede danskere. De “gamle” i kolonien hjalp de nyankomne med arbejde. De første generationer var det ualmindeligt – og ilde set – at danskere giftede sig med ikke-danskere.
100 år efter indvandringen går tredje, fjerde og femte generation stadig til fester i klubberne Der eksisterer stadig fire danske menigheder, der mødes til kirkelige handlinger i seks danske kirker.
Jeg fortæller også om:
Machoer og pæne piger · Den danske nazilæge Carl Værnet der flygtede til Argentina · Danske skoler på pampaen · Amerikas første kirkevielse af et homoseksuelt par i den danske kirke i Buenos Aires
Debat om integration
Danskerne i Argentina et godt eksempel på hvor lang tid det kan tage at rodfæste en gruppe indvandrere i en ny og anderledes kultur. Hvilket er tankevækkende set i lyset af den – til tider heftige – debat der udspiller sig i Danmark i denne tid.
Foredraget inviterer til debat og refleksion, hvor fortiden og nutiden spejles op imod hinanden. Og hvor vi kan gå tæt på emner som Identitet, kultur, religion og integration set i et større perspektiv.
Den danske trekant i Argentina
De fleste indvandrere fra Danmark bosatte sig i og mellem de tre byer Tandil, Necochea og Tres Arroyos.
Mit argentinske CV
- Boet tre år i Argentina
- Undervist på Colegio Argentino Danés ved Cascallares på pampaen
- Været gift med en argentinsk kvinde
- Undervist på institut for idrætslærere
- Forfatter til bogen “Argentina – en dansk guide”
- Har besøgt Argentina utallige gange siden 1981
- Arbejdet på en dansk-argentinsk gård
- Har ejet jord med henblik på at bosætte sig permanent
- Arrangerer og leder rejser i Argentina
På besøg hos dansk-argentinske venner.