MED DARWIN JORDEN RUNDT
FRA SKABELSESBERETNING TIL NATURLIG SELEKTION
I billeder, lyd og levende ord fortæller jeg om Darwins rejse om Jorden, og om de opdagelser, der førte til evolutionsteorien.
I 1831 stævnede Charles Darwin ud på en næsten fem år lang rejse om Jorden med ekspeditionsskibet The Beagle. Darwin var 22 år, i gang med en uddannelse til præst og havde samtidig en stor interesse for naturhistorie. På ekspeditionen skulle Darwin være samtalepartner for kaptajn Fitz Roy.
Darwins opgave var også at indsamle og tage noter om fjerne verdensdeles geologi, dyre- og planteliv. Darwin tilbragte lange perioder i land, hvor han samlede det materiale og gjorde sig de tanker, der førte til, at han i 1859 udgav bogen “Om arternes oprindelse”.
I Patagonien fandt Darwin knogler fra uddøde kæmpedyr og gjorde sig de første tanker om, at livet forandrer sig over tid. På Ildlandet mødte han mennesker, “hvor beboerne befinder sig på et lavt udviklingstrin”. På Galapagosøerne skrev Darwin, at ”man i både rummet og tiden føres nærmere til det største af alle mysterier: den første optræden af nye væsener på vores jord”.
Multimedieforedragets sidste del handler om Darwins arbejde med og modtagelsen af ”Arternes Oprindelse”.
Stof til eftertanke
Multimedieforedraget giver lærere og elever en bred vifte af indgange til samtaler og diskussioner om evolution, parringsvalg, menneskeracers forhold til hinanden, arters opståen og uddøen, opdagelsesrejser og forholdet mellem religion og videnskab.
Fra efteråret 2020 er jeg på landevejen med en opdateret og forbedret udgave med mange animationer.
Foredraget veksler mellem mine fortællinger og Darwins egen stemme gennem indtalte uddrag fra hans bøger.
Eleverne var helt stille og lydhøre i mere end en time, da Hans Erik Rasmussen med sit fantastiske multimedieshow tog os med på Darwins rejse med Beagle. På turen fik vi både et indblik i personen Darwin og via hans egne notater, et indblik i den erkendelsesproces, som ledte ham frem til formuleringen af evolutionsteorien.
Arrangementet kan stærkt anbefales, både i forbindelse med undervisning i evolutionslære, som inspiration til AT eller blot som alment dannende element i gymnasiet.
Thomas Mogensen, Jan West Christensen og Tore Sandø
Biologilærere på Birkerød Gymnasium
På ekspedition med Beagle
Skibet Beagle bragte Darwin og resten af ekspeditionen Jorden rundt. Med stor og vedvarende energi udforskede Darwin både mennesker, dyr, planter og geologi. At han var ung og endnu ikke skolet indenfor én bestemt disciplin gjorde, at han fik det store overblik.
I sin fantastiske bog Rejse om Jorden beskriver Darwin sine oplevelser og opdagelser i Sydamerika, Oceanien og Australien.
Naturlig selektion
Et år efter hjemkomsten lavede Darwin en lille tegning, hvor han første gang illustrerede, at livet på Jorden er forbundet.
Darwin brugte 23 år på at lave forsøg, før han udgav bogen “Om arternes oprindelse”, hvor fører bevis for, at livet gennem naturlig udvælgelse udvikler sig over tid.
En stor tak for din indsats i går – det var rigtig flot gjort, og du har fået mange roser fra dine tilhørere. Du har rigtig mange indgange, så der er masser for lærerne at tage fat i hjemme på skolerne i Kolding.
Hans Radsted, Bibliodan, efter forestilling for 650 elever og skolefolk på Kolding Teater.
Billeder
Darwin mødte indfødte i Patagonien.
Kameraet var ikke opfundet, da Darwin rejste Jorden rundt. På skiber var derimod tegnere. Ingen lavede dog billeder af Darwin i færd med at undersøge. En del af billederne i showet er fra de bøger, som efterfølgende udkom om ekspeditionen.
Jeg fortæller også om:
Darwins forargelse over slaveri i Brasilien · Darwins tanker om drab på indianere · Jordskælv · Darwins vandring gennem og opdagelser i Andesbjergene · Oplevelser i Polynesien · Darwins forhold til kristendommen
Darwins rute om Jorden
Med Darwin Jorden rundt har blandt andet været vist på:
Osted menighedsråd – Birkerød Gymnasium – Ferskvandscentret Aqua – Førslev Kirke – Dalumskolen – Skoler i Slangerup – Kolding Teater – Nymarksskolen i Slagelse – Stenløse Skole – Himmelev Skole i Roskilde – Sofiendalskolen i Haslev – Møllevangsskolen i Rønnede – Ganløse Skole – Broager Kirke – Christinelystskolen i Lemvig – Kvikmarkens Privatskole – Skolebibliotekarkonference i Karrebæksminde.