40 ÅRS EVENTYR I SYDAMERIKA
LEVENDE ORD - BILLEDER - FILM - ETNOGRAFIKA


HANS ERIK RASMUSSEN har rejst i Sydamerika siden 1981, hvor han som ung elitegymnast var på turné i Argentina. Siden har han boet og rejst sammenlagt syv år i næsten alle hjørner af det kontrastfulde kontinent.
SOM EVENTYRER har han redet på heste og vandret med lamaer gennem Andesbjergene, padlet en måned i en udhulet træstamme ad junglefloder og gennemført en lang ekspedition blandt yanomami-folket i Amazonas. Hver gang har mødet med andre mennesker og kulturer haft en afgørende betydning for Hans Eriks opfattelse af sig selv og verden.
Du var levende, engageret og sprudlende, og selve foredraget og indhold var særdeles spændende.
Flere af vores bekendte var også til stede og alle var ovenud tilfredse.
Tilhører i Hjørring

I FOREDRAGET fortæller Hans Erik om de mennesker, kulturer og steder, der har gjort størst indtryk på ham. På kompetent vis kæder han sin enorme viden om sydamerikansk kultur, politik og historie ind i skildringerne af sine egne eventyr.
HAN MEDBRINGER sin unikke samling af pile og lændeklæde fra et ukontaktet folk i Amazonas, en stenøkse fra inkatiden og håndvævede tæpper og ponchoer fra Andesbjergene. Foredraget er æstetisk flot med film og fotos fra de mange oplevelser gennem mere end 40 år.
Jeg mødte naturens ånder, da jeg levede og jagede med naturfolket, jukagirerne,
i Sibirien, hvor shamanismen herskede. Kogt helt ned til essensen er hovedtanken bag shamanisme, at alle væsner har en sjæl.
Rane Willerslev, direktør på Nationalmuseet
Naturfolk overalt på Jorden er animister. Animisme er viden om, at naturen er besjælet. Animister ser ikke grise og høns som produktionsdyr, men som følende og sansende slægtninge. Planter er for dem ikke ressourcer, men besjælede medskabninger, som mennesket kan lære af. På toppen af bjergene lever de stærkeste guder.
Shamanerne ved, at alt levende er tæt forbundet og mennesket er en del af den altomfattende helhed. Hans Erik mener, at det er nødvendigt at hente inspiration fra denne verdensopfattelse, for at vi kan leve bæredygtigt på Jorden.

På øen Taquile i Titicacasøen udveksler Hans Erik cocablade med en mand som symbol på, at vi alle er afhængige af hinanden.